torstai 27. marraskuuta 2014

Kotona dreenin kanssa

Oli mukava palata kotiin sairaalasta, vaikka dreenipussi roikkuikin olalla. Kotona minun piti illalla mitata säiliöön kertynyt nestemäärä ja tyhjentää säiliö, ja sen jälkeen kävimme nukkumaan, minä ja dreeni. Dreenin letku oli ihossa kiinni sulamattomalla ompeleella, jonka pää pisti vähän. Muutoin dreeni kulki ongelmitta mukana.

Dreenin sai ottaa mukaan suihkuunkin. Haavaa päällystävä muovikalvo piti sen sijaan poistaa. Siinä olikin urakkaa puoleksi tunniksi. Ensin siinä, että uskalsin ryhtyä kalvon tarraa ihosta irrottamaan. Tärisevin käsin vedin hitaasti kalvoa ja välillä keräsin lisää rohkeutta, sillä kalvon alta alkoi näkyä haavaa. Rinnan tunnottomuus tuntui oudolta. Pääsin  kainoloon asti, jossa vastaan tuli ongelma dreeniletkun kanssa. En selvinnyt enää omin avuin, vaan mies piti kutsua hätiin leikkaamaan halkiota muoviin, jotta sen sai irrotettua letkun ympäriltä.

Sitten laitoin dreenin puhtaaseen hedelmäpussiin ja pussin roikkumaan suihkun viereen ja peseydyin pikaisesti. Ei tehnyt mieli jäädä vedellä lotraamaan. Suihkun jälkeen taputtelin rinnalta vedet pois ja kiinnitin haavan päälle haavateipin. Huonetoveriltani olin saanut vinkin, että sellainen kannattaisi laittaa. Dreeniletkun päälle teippasin puhtaan haavataitoksen.

Ensimmäisen kokonaisen kotipäivän iltana uskaltauduin ulos. Lapset olivat vielä omalla reissullaan, joten lähdimme harvinaisesti miehen kanssa kaksin iltakävelylle. Dreenipussi piiloutui ulkotakin alle. Kävelimme vain pienen lenkin ja senkin hitaasti köpötellen, kuin vanhukset.

Myöhemmin istuimme vielä sohvalle televisiota katsoman, mikä sekin oli meillä hyvin harvinaista. Hetken kuluttua tunsin jotain  kainalossani. Paidassa näkyi märkä jälki, ei kuitenkaan verta. Tarkempi tutkimus paljasti, että dreenin letkun juuressa oli kosteaa. Soitin oman sairaalaan päivystykseen ja selitin tilanteen. Päivystyksessä asiaa ei osattu kommentoida, vaan pyydettiin soittamaan Tyksiin osastolle. Siellä tilanne oli tuttu. Joskus dreenin sisäänmenokohta saattaa falskata ja nestettä valuu vähän ohi. Haavataitosta päälle, ei hätää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti